..to dosyć popularne danie, smaczne i proste do  przyrządzenia.
Zrobiłam i ja :). Wyszło pyszne!

Młode, małe ziemniaczki nadają się tutaj idealnie. Ilość ziemniaków + tyleż samo plasterków boczku to wybór indywidualny, w zależności od ilości potrzebnych porcji.

  • 14 sztuk małych ziemniaków
  • 14 plastrów boczku
  • 1 op. przyprawy do ziemniaków  lub ziół wg. uznania
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz

Ziemniaki obrać, z młodych wystarczy  oskrobać  skórkę. Ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, ok. 10 – 15 min. Odcedzić i przestudzić.

Każdego ziemniaka oprószyć przyprawą lub ziołami i owinąć w plasterek boczku. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Ułożyć w nim ciasno ziemniaki.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż boczek się zarumieni. Dodatkowo ok. 5 min przed końcem można posypać startym żółtym serem (moje są bez sera). Podawać z surówką.

To my! młode kartofelki