Połączenie buraczków o delikatnym posmaku słodyczy z kozim serem i aromatyczną gałką muszkatołową to doskonały pomysł na coś nowego i dobrego.
Placuszki wyszły naprawdę przepyszne :)
- 50 dkg.buraczków,
- 10 dkg. koziego sera,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- sól,
- parę łyżek oleju do smażenia,
Buraczki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na wiórki na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać do niej starte buraki i razem dusić na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości buraków, często mieszając. Przestudzić.
Wbić jajka, dodać makę i ser. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Dokładnie wszystko wymieszać.
Z masy formować małe placuszki. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć delikatnie placki z obu stron.
Podawać gorące z dodatkiem sałatek, surówek lub po prostu same :)
Do smażenia takich buraczanych placuszków i nie tylko :) ,… polecam patelnie do niskotłuszczowego smażenia, które są do kupienia w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl/
Dodaj komentarz