Połączenie buraczków o delikatnym posmaku słodyczy z kozim serem i aromatyczną gałką muszkatołową to doskonały pomysł na coś nowego i dobrego.
Placuszki wyszły naprawdę przepyszne :)

SAM_1440

  • 50 dkg.buraczków,
  • 10 dkg. koziego sera,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • sól,
  • parę łyżek oleju do smażenia,

Buraczki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na wiórki na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać do niej starte buraki i razem dusić na małym ogniu pod przykryciem aż do miękkości buraków, często mieszając. Przestudzić.
Wbić jajka, dodać makę i ser. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Dokładnie wszystko wymieszać.
Z masy formować małe placuszki. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć delikatnie placki z obu stron.
Podawać gorące z dodatkiem sałatek, surówek lub po prostu same :)

SAM_1438

SAM_1466

Do smażenia takich buraczanych placuszków i nie tylko :) ,… polecam patelnie do niskotłuszczowego smażenia, które są do kupienia w internetowym sklepie http://sklep.dajar.pl/
Ambitnie i zdrowo