Dania bezmięsne wcale nie muszą być nudne.
Wręcz przeciwnie są smaczne, sycące i zdrowe,.. i tanie :)
Moja tarta ziemniaczana to masa z ziemniaków, zielonego groszku i pora z cebulą zapieczona na cieniutkim kruchym cieście, które dodaje jej kruchości, lekkości i ułatwia dzielenie na porcje.
Tartę można jeść jako samodzielne danie lub podać z lekkimi sałatkami.
Ciasto:
- 15 dkg. mąki,
- 7 dkg. masła lub margaryny,
- 4 ł yżki zimnej wody,
- szczypta soli
Farsz:
- 50 dkg. ugotowanych ziemniaków,
- 1 puszka zielonego groszku – ja użyłam groszku “Na parze” od Bonduelle,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 ł yżki masła,
- parę listków świeżego tymianku lub szczypta suszonego,
- sól i pieprz do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim wysmarowaną masłem i oprószoną lekko mąką formę do tarty wraz z brzegami.
Nakłuć w paru miejscach widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Por oczyścić, odciąć twardą i zieloną część, umyć, pokroić w krążki. Kilka krążków pozostawić do dekoracji, pozostałe drobno posiekać. Cebulę obrać i też drobno posiekać. Zeszklić razem na rozgrzanym maśle. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę czy praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść na papkę.
Dodać por i cebulę z patelni, zielony groszek (łyżkę groszku pozostawić do dekoracji) wbić jajko i wymieszać. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. wstawić formę z ciastem i podpiec przez ok. 10 min.
Następnie wypełnić tartę przygotowaną masą ziemniaczaną, wierzch ozdobić krążkami pora i groszkiem.
Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać razem jeszcze przez 25 min. (najlepiej do momentu aż się ładnie zarumieni). Podawać gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj komentarz