Spaghetti inaczej :)… czyli zapiekane z delikatnymi bakłażanami w sosie pomidorowym i z dodatkiem owczego sera.

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti ,
  • 3 bakłażany,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie ( 400 g.)
  • 20 dkg. sera owczego, np. pecorino 
  • 5 dkg. żółtego sera, np. ementaler    
  • pęczek bazylii
  • 10 łyżek oleju    
  • sól i pieprz do smaku

Bakłażany umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić na 30 min. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidory podgrzać na 2 łyżkach oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bazylię opłukać, osączyć i posiekać. Dodać do pomidorów. Plastry bakłażana opłukać, osączyć i obsmażyć z każdej strony na oleju.
Ser owczy pokroić w kostkę, a żółty zetrzeć na tarce. Dodać do makaronu, wlać też 1/3 sosu pomidorowego i wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Natłuścić naczynie żaroodporne. Na dno wlać niewielką ilość sosu i ułożyć makaron na kształt gniazdek. Na nim ułożyć bakłażany i polać pozostałym sosem pomidorowym. Wierzch można posypać tartym serem. Piec 30 min. w temp. 200 st.C.


Włoskie smaki    Warzywa psiankowate 2014