Pikantne, soczyste skrzydełka w pomidorowym, delikatnym sosie. Przepis wyszperałam jakiś czas temu w starym numerze (o ile dobrze pamiętam) czasopisma Kuchnia. Wyszły pyszne. Trochę zmodyfikowałam przepis dodając “coś” od siebie, ale o tym w sposobie przygotowania… Zapraszam na skrzydełka w pomidorowym sosie :)
- 10 – 12 skrzydełek z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- sól i pieprz kajeński do smaku
- 2 łyżki oleju
Pomidory naciąć, sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki i oczyścić z pestek. Jabłko obrać, przepołowić, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w ósemki i zeszklić na oleju.
Dodać jabłko i pomidory. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Doprawić solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut.
Ja pod koniec duszenia dodatkowo podlałam sos bulionem mięsnym, bo jak dla mnie był zbyt gęsty. Następnie sos pomidorowy doprawić pieprzem kajeńskim i odstawić w chłodne miejsce. Wg. oryginalnego przepisu sos podaje się chłodny, ale równie dobrze smakuje też gorący. Wymieszać miód, ocet winny i przyprawę do grilla. Doprawić do smaku solą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć skrzydełka. i opiec z obu stron na złoty kolor, ok.45 min.
Podawać z sosem i białym pieczywem. Dobrze smakują też z frytkami. Jeszcze nie robiłam, ale myślę, że z gotowanym ryżem również byłoby doskonałe połączenie.
Dodaj komentarz