Schab często gości w naszej kuchni, najczęściej panierowany i smażony. Ale nie musi tak być. Z ładnego kawałka świeżego schabu można wyczarować smaczne danie. Polecam bardzo prostą w przygotowaniu soczystą pieczeń z serem w piwie, pachnącą ziołami – idealny przysmak na każdą okazję.

  • ok. 1 kg. schabu bez kości,
  • 1/2 szklanki piwa,
  • kilka plastrów żółtego sera, np. ementaler, gouda,…
  • 1 łyżka ulubionych ziół (majeranek, czosnek, słodka papryka, rozmaryn lub tymianek) lub po prostu przyprawy do wieprzowiny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sol i pieprz.

Schab umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie solą i pieprzem.
Oprószyć ziołami lub przyprawą do wieprzowiny (ja lubię ziołami).
Piekarnik nagrzać do 180 st., C. Mięso włożyć do brytfanny natłuszczonej olejem, wstawić do piekarnika i piec ok. 75 min. W trakcie pieczenia polewać piwem i wytworzonym z mięsa sosem. Po tym czasie upieczone mięso zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 min. Następnie ostrym nożem ponacinać schab na plastry/ porcje, ale nie przecinając do końca. W nacięcia włożyć plastry żółtego sera. Zapiec w piekarniku aż do momentu kiedy ser się roztopi. Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret i z ziemniakami z wody oprószonymi posiekanym koperkiem. Zamiast ziemniaków można podać makaron lub białe świeże pieczywo