Czary Gary

Gotowanie

Sałatka WESOŁE KOKARDKI

Smaczna, kolorowa sałatka makaronowa z warzywami i wędliną, która smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło,… czyli można ją podać i na przekąskę, i może zastąpić nam obiad.
Wystarczy składniki, które nie wymagają gotowania:  wędliny, ser, oliwki i sos przygotować najpierw, a na końcu dodać dopiero ciepłą paprykę, ugotowany groszek i gorący makaron (wtedy nie przelewamy go zimna woda) i mamy gotowe, cieple danie obiadowe dla całej rodziny.

Każdy wie, że makaron jest doskonałym składnikiem,  którego można użyć do przygotowania  wielu dań, a do sałatek jest naprawdę idealny. Sałatki makaronowe są pożywne, smaczne i nieskomplikowane w przygotowaniu.
Wystarczy jedynie opakowanie makaronu, produkty, jakie mamy w lodówce i własna inwencja twórcza.

Makaron ugotowany “po włosku” czyli al’dente (na półtwardo) jest lekkostrawny i wcale nie tuczy :)
Jeśli przyrządzimy do niego lekki sos, dodamy chudą wędlinę i warzywa, to otrzymamy posiłek umiarkowanie kaloryczny i bardzo smaczny.

Składniki
25  dkg. makaronu kokardki
20  dkg. mrożonego zielonego groszku,
15  dkg. gotowanej szynki,
10  dkg. salami,
1  puszka kukurydzy konserwowej,
5  dkg. oliwek – dodałam zielone, ale mogą być i czarne
2  czerwone papryki,
10  dkg. żółtego sera,
6  łyżek oleju
1  łyżeczka musztardy,
1  cytryna,
sól i pieprz do smaku

Papryki  umyć, osuszyć i opiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. aż skórka dobrze się przypiecze.
Ostudzić, obrać ze skórki, przekroić usunąć nasiona i białe włókna a miąższ pokroić w paseczki.

Zagotować wodę, lekko posolić i wsypać makaron.
Ugotować al’dente. Przelać wodą.  Ostudzić.

Groszek mrożony wrzucić na posolony wrzątek i gotować ok. 5 min.
Przelać na sito, odcedzić, ostudzić.

Szynkę, salami i ser żółty pokroić w drobną kostkę.
Oliwki pociąć w plasterki. Kukurydzę osączyć z zalewy.

Wszystkie składniki przełożyć do większej miski.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać olej, musztardę, szczyptę soli i razem ubić.
Powstały sos wlać do miski, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze szczyptą soli.
Smacznego!

1 Comment

  1. super sałatka, ja zamiast mrozonego groszku dałem taki z puszki. Dobrze też paprykę dłużej podpiec. Następnym razem dam 3 papryki bo robią swoje a mało widoczna była przy 2 sztukach.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑