Dzisiaj tak na szybko,… ot takie fajne danie jednogarnkowe.

Ryż i kurczak to bardzo wdzięczne składniki , z których można wyczarować wiele nowych dań, a w duecie zawsze smakują.
Smaczny i lekki obiad dla całej rodziny :)
Bardzo prosty do przygotowania.

SKŁADNIKI
30 dkg. ryżu – użyłam Uncle Bens
1 podwójny filet z kurczaka,
1 duża cebula,
2 – 3 ząbki czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
1 puszka pomidorów w zalewie,
1 puszka zielonego groszku konserwowego,
4 łyżki oliwy z oliwek,
3/4 l. bulionu drobiowego,
1 papryczka chili,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
2 łyżki oleju do przesmażenia mięsa,
2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki,
sól i pieprz do smaku.

Ryż przesypać do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 – 15 min.
Po tym czasie osączyć na sicie.

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem, skropić sosem sojowym, przemieszać i odstawić na czas kiedy wszystkie składniki będą gotowe.

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę a następnie robotem kuchennym utrzeć na papkę.
Pomidory zmiksować wraz z zalewą.

W naczyniu o grubszym dnie rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać ryż i na wolnym ogniu często mieszając przesmażyć ok. 4 – 5 min.
dodać utartą cebulę z czosnkiem i razem przesmażyć jeszcze kolejne 2 min.
Wlać bulion i zmiksowane pomidory oraz przecier pomidorowy. Całość doprowadzić do wrzenia.
Dodać papryczkę i do smaku sól i pieprz.
Przykryć i gotować do miękkości ryżu (ok.15 – 20 min.) Ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn.

W tym czasie na patelni rozgrzać olej i poddusić wcześniej przygotowane mięso.
Groszek osączyć na sicie.

Z ugotowanego z pomidorami ryżu wyjąć papryczkę, dodać mięso, groszek i posiekaną kolendrę.
Już nie gotować tylko mocno podgrzać aby groszek się ogrzał i cała potrawa była gorąca.
Przed podaniem można udekorować posiekaną dymką, kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!