Zapiekanka doskonała nie tylko na obiad, ale również na ciepłą kolację.
Danie dla 4 osób.
- 30 dkg. tortellini z mięsem
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 10 dkg. sera mozzarella
- 10 dkg. groszku konserwowego
- 10 dkg, kukurydzy konserwowej
- 10 dkg. pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 200 ml. śmietanki kremówki 12%
- 5 dkg. tartego sera ementaler
- tłuszcz do natłuszczenia naczynia
- sól i pieprz
Tortellini przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać , umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić cienko w plastry. Warzywa konserwowe: groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Na rozgrzanym oleju poddusić warzywa i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tortellini i delikatnie wymieszać. Mozzarellę pokroić w kostkę. Śmietanę zmieszać z jajkami i tartym ementalerem. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem.
Wyłożyć tortellini z warzywami i grzybami, zalać przygotowanym sosem śmietanowo – serowym i na nim rozłożyć kostki mozzarelli.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i zapiekać ok. 40 min. aż do rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 min. wówczas zapiekankę łatwiej się dzieli na porcję. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj komentarz