Ptysie nieco inaczej… zamiast na słodko, polecam wytrawnie.
Przepis w ramach konkursu Princes „Tuńczyk na co dzień i od święta”
.. w sam raz na świąteczny stół z czerwonym barszczem, zamiast tradycyjnych krokietów czy pasztecików.
Idealne również do podania na każdą inną okazję.
Rumiane, lekkie i chrupiące, z farszem z tuńczyka, pieczarek i zielonego groszku.
12 sztuk.

SAM_1629

                                                                                                                CIASTO

  • 20 dkg. mąki,
  • 1/2 kostki masła lub margaryny,
  • 1 szklanka zimnej wody,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli (nabrać w palce),

                                                                                                            FARSZ

  • 2 puszki tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym,
  • 30 dkg. pieczarek,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 20 dkg, startego żółtego sera,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

W garnku zagotować wodę z maslem i szczyptą soli.
Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać najlepiej drewnianą łyżką, aż ciasto będzie lśniące i gładkie
Powinno odchodzić od garnka i przybrać kształt jednolitej bryły. Wtedy zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.
Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) wbijać po jednym jajku cały czas miksując aż do uzyskania gładkiej, kleistej masy.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyciskać okrągłe rozetki, zachowując wieksze odstępy między nimi.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić blachę z ciastkami i piec ok. 25 – 30 min.
Przez pierwsze 20 min. pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ptysie ładnie wyrosły, dopiero po tym czasie lekko uchylić drzwiczki na parę sekund, aby wypuścić z piekarnika powstałą w nim parę – wtedy ptysie lepiej się wysuszą.

SAM_1536
Ponownie zamknąć i dopiec do końca wymaganego czasu.
Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i zostawić aby ostygły.

Przygotować farsz:
Pieczarki oczyścić, pociąć w plasterki i przesmażyć na łyżce tluszczu. Przestudzić.
Tuńczyka przełożyć na sito aby obciekł z nadmiaru sosu. Groszek również na sicie osączyć z zalewy.
Połączyć tuńczyka z pieczarkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przestudzone ptysie przekroić na pół, napełnić farszem i nałożyć porcję startego sera.
Dodatkowo można również szczyptą sera posypać wierzch każdego ptysia.

SAM_1611

SAM_1610

SAM_1608