Z warzyw można „wyczarować” wiele wspaniałych potraw, … i to całkiem prostych, tanich i smacznych. Polecam letnią odmianę kotleta schabowego :)  Na zewnątrz chrupiąca panierka, a w środku gorący soczysty pomidor. Prosty i szybki do przyrządzenia. Nie trzeba kroić, siekać ani mielić. Może być podany z warzywami jako lekkie danie obiadowe, a dla Tych, którzy lubią zjeść coś bardziej konkretnego jako  dodatek do mięs.

  • duże pomidory – najlepiej mięsiste
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka do panierowania,
  • szczypta suszonej bazylii,
  • sol i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

Celowo nie podaję konkretnej ilości składników, bo wybór należy do nas samych. Przyrządzamy tyle ile potrzebujemy. Pomidory umyć, osuszyć i wyciąć nasady szypułek. Pokroić na grubsze plastry – ok. 1 cm.  Oprószyć bazylią, solą i pieprzem. Każdy plaster obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce…

Na patelni rozgrzać olej i smażyć  ok. 3 min. z jednej i po odwróceniu kolejne 3 min. z drugiej strony, na rumiany kolor. Podawać gorące zaraz po zdjęciu z patelni. Doskonale smakują wraz z warzywami z wody. U mnie gotowany brokuł, por i marchewka z dodatkiem oliwy, ziół prowansalskich, z szczyptą soli i pieprzu do smaku. Pycha!

Polecam też z zieloną fasolką szparagową lub innymi warzywami wg. własnego uznania.


Pora na pomidora!