Z warzyw można “wyczarować” wiele wspaniałych potraw, … i to całkiem prostych, tanich i smacznych. Polecam letnią odmianę kotleta schabowego :)
Na zewnątrz chrupiąca panierka, a w środku gorący soczysty pomidor.
Prosty i szybki do przyrządzenia. Nie trzeba kroić, siekać ani mielić. Może być podany z warzywami jako lekkie danie obiadowe, a dla Tych, którzy lubią zjeść coś bardziej konkretnego jako dodatek do mięs.
- duże pomidory – najlepiej mięsiste
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania,
- mąka do panierowania,
- szczypta suszonej bazylii,
- sol i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Celowo nie podaję konkretnej ilości składników, bo wybór należy do nas samych. Przyrządzamy tyle ile potrzebujemy. Pomidory umyć, osuszyć i wyciąć nasady szypułek. Pokroić na grubsze plastry – ok. 1 cm. Oprószyć bazylią, solą i pieprzem. Każdy plaster obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i tartej bułce…
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ok. 3 min. z jednej i po odwróceniu kolejne 3 min. z drugiej strony, na rumiany kolor. Podawać gorące zaraz po zdjęciu z patelni. Doskonale smakują wraz z warzywami z wody. U mnie gotowany brokuł, por i marchewka z dodatkiem oliwy, ziół prowansalskich, z szczyptą soli i pieprzu do smaku. Pycha!
Polecam też z zieloną fasolką szparagową lub innymi warzywami wg. własnego uznania.
Dodaj komentarz