Czary Gary

Gotowanie

Placuszki z cukinii

Chrupiące, aromatyczne i pyszne placuszki z cukinii.
Bardzo łatwe do przyrządzenia
Podane z ulubioną surówka i mamy prosty,  szybki  i smaczny obiad.

Najlepsze są z młodej cukinii, wtedy nie musimy usuwać środka z pestkami.
Warto pamiętać aby smażyć je od razu po połączeniu wszytkich składników,  bo cukinia rozrzedza ciasto.
Można je smażyć na dwa sposoby.
Jeżeli na patelnię nałożymy nieco grubiej ciasta, placuszki będą z zewnątrz chrupiące a w środku pulchne a’la racuchy,  a jeśli cienką warstwę będą bardziej chrupiące.

  • 50 dkg. młodej cukinii
  • 30 dkg. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek koperku
  • kawałek pora
  • parę kropli  sosu sojowego
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,szczypta soli o smaku,
  • olej do smażenia

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jeśli zaczyna ciec, odcisnąć w dłoniach nadmiar płynu.
Koperek i cebulki wraz ze szczypiorem opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Por oczyścić i pociąć w cienkie półplasterki.

W większej misce najpierw zmiksować mleko i jajka, a następnie stopniowo dodaać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie warzywa przełożyć do miski z ciastem, wymieszać łyżką (już nie mikserem)
Dodać sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Natychmiast po połączeniu wszystkich składników smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki,
z obu stron na rumiano.


Warzywa dyniowate 2019

2 Comments

  1. Świetny pomysł:). Na pewno smaczne! Dziękuję za przyłączenie się do akcji i serdecznie pozdrawiam. A.

  2. Uwielbiam placuszki z cukinii :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑