Ryż jest bardzo zdrowym, smacznym i wdzięcznym składnikiem wielu potraw.
Ugotowany w miarę potrzeby na sypko czy bardziej kleiście, do tego kilka innych składników i można wyczarować pyszności. Ryż firmy Kupiec sprawdza się w tej roli doskonale.
Polecam małe chrupiące placuszki właśnie na bazie gotowanego białego ryżu i mielonego słonecznika w panierce z chrupiących ziarenek siemienia lnianego i trąb pszennych.
Z podanych składników będzie ok. 10 -12 placków
Są pyszne podane prosto z patelni z dodatkiem lekko pikantnego pesto z pomidorów lub sosami, np. pomidorowym, grzybowym, serowym… ale doskonale smakują też na zimno jako przystawka wraz z sałatkami warzywnymi i zieleniną.
PLACKI
- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika,
- 1 woreczek ( 10 dkg.) ryżu białego długoziarnistego Kupiec,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- olej do smażenia.
PESTO POMIDOROWO- MIGDAŁOWE
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 10 dkg. sera pecorino
- 2 ząbki czosnku
- 1 strączek ostrej papryczki,
- szczypta suszonej bazylii,
- oliwa wg. uznania
- sól do smaku,
Placki – Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco dłużej niż zwykle, aż będzie kleisty. Ostudzić.
Nasiona słonecznika zmielić w młynku lub maszynce.
Do miski wsypać zmielony słonecznik, dodać ryż, sos sojowy, przecier pomidorowy i curry. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formować małe placuszki, panierować w siemieniu lnianym zmieszanym z otrębami i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Pesto – pomidory suszone wraz z zalewą wlać do blendera, dodać pokruszony ser, obrane ząbki czosnku i wszystkie pozostałe składniki oprócz oliwy. Miksować do czasu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli pesto jest za suche rozprowadzić odpowiednią ilością oliwy – wg. uznania.
Dodaj komentarz