Niemal każdy lubi placki ziemniaczane. Przyrządzenie ich wymaga jednak trochę czasu, zwłaszcza ścieranie ziemniaków, więc na pewno więcej jest tych co lubią jeść, niż takich którzy je robią. :)
Dziś polecam placki trochę inaczej: z ziołami, żółtym serem i przede wszystkim starte na tarce o dużych oczkach, co idzie o wiele szybciej niż tradycyjne ścieranie. A zatem zapraszam na smaczne, chrupiące placki, pachnące ziołami…danie proste, tanie i łatwe do przygotowania.
- 1 kg. ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 pęczka koperku
- parę gałązek pietruszki
- 10 dkg. żółtego sera
- 1 jajko
- szczypta pieprzu
- sól do smaku
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę,koperek i pietruszkę drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki wymieszać dokładnie z serem. jajkiem, ziołami, czosnkiem, cebulą i posiekaną zieleniną. Wszystko razem połączyć. Można dodać łyżkę mąki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki na jasnozłoty kolor. Idealnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub popijane zimnym kefirem.
Dodaj komentarz