Lubicie placki ziemniaczane ?
A co powiecie na takie bardziej na bogato, w wersji a’la pizza ?

Najpierw usmażone tradycyjnie na patelni tylko trochę większe i grubsze,a potem jeszcze przez 10 – 12 minut zapieczone w piekarniku wraz z plasterkami kiełbasek, kawałkami pomidorów i startym żółtym serem.
Wyglądają apetycznie i smakują wyśmienicie.

 

Składniki na 4 duże placki
1 kg. ziemniaków,
2 ząbki czosnku
2 żółtka,
1,5 łyżki mąki,
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Na wierzch
10 dkg. frankfurterek,
2 pomidory,
2 – 3 łyżki startego żółtego sera,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
ketchup – opcjonalnie – kto lubi

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na wiórki.
Wymieszać z żółtkami, mąką i przeciśniętym przez praszkęczosnkiem.
Całość doprawić do snaku solą i pieprzem.

Masę podzielić na 4 części.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kolejno 4 duże placki.
Usmażone przełożyć na blachę do pieczenia, która jest na wyposażeniu pieca,
Wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 200 st.>
Frankfurterki pociąć w plasterki.
Pomidory przekroić, wyciąć trzpienie i wodniste części, a miąższ pokroić w paski.

Na każdym placku rozłożyć plasterki kiełbasek, pomidory i posypać serem.
Wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekać przez ok. 10 – 12 minut.
Podawać gorące. Przed podaniem posypać natką pietruszki.