Pizza w klimacie Świąt Wielkanocnych :)
Rumiany, chrupiący spód i farsz, który zawiera prawie wszystkie wielkanocne smaki:  biała kiełbasa, jajka, chrzan, rzeżucha…
Całość smakuje wyśmienicie.

Pizzę w takiej wersji można przygotować zarówno na świąteczny stół,… na pewno ucieszy smakoszy tego typu potraw, ale i po świętach, wykorzystując składniki, które pozostały nam w lodówce.

Składniki są na 1 dużą pizzę lub 2 małe.
U mnie były to 2 małe pizze pieczone w tortownicy, więc ciasto i wszystkie podane składniki podzieliłam na dwie części. Warto też pamiętać, że przygotowując pierwszą pizzę, ciasto na drugą należy na ten czas nakryć ściereczką aby nie obsychało.

 

CIASTO
25 dkg. mąki
150 ml ciepłej wody
1/2 torebeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju, idealnie jest dodać oliwy extra vergine

Farsz
2 białe parzone kiełbasy
2 jajka ugotowanych na twardo,
1/2 szklanki zielonego groszku konserwowego,
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka chrzanu
5 dkg. startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
garść rzeżuchy do posypania

W naczyniu rozpuścić w ciepłej wodzie cukier i drożdże.  Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypać mąkę zmieszaną z solą.
Gdy drożdże powiększą swoją objętość i zaczną się pienić, wlać do miski z mąką i ręcznie wyrabiać ciasto.
Po wstępnym wyrobieniu (gdy składniki się połączą) dodać 1 łyżkę oliwy i jeszcze przez chwilę wyrabiać aż olej zostanie wchłonięty.
Z ciasta powinna powstać zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski i od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 – 40 min.

W tym czasie przygotować farsz.
Z kiełbasy zdjęć osłonkę i pociąć w plasterki.
Jajka obrać i pokroić na ćwiartki, a potem jeszcze każdą ćwiartkę na pól czyli na ósemki
Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy.
Koncentrat pomidorowy zmieszać z chrzanem.
Rzeżuchę opłukać i osuszyć.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, zagnieść jeszcze przez parę minut i pod koniec uformować kulę .  Natłuszczonymi oliwą  dłońmi, (żeby wycisnąć powietrze)  stopniowo rozciągnąć ciasta na kształt i wielkość blaszki – u mnie była to tortownica.
Tortownicę lub formę na której będzie pieczona pizza dobrze jest wcześniej wstawić do piekarnika i podgrzać.

Do ciepłej formy włożyć ciasto podnosząc nieco brzegi.
Powierzchnię ciasta posmarować sosem pomidorowo – chrzanowym.
Rozłożyć najpierw plasterki kiełbasy i pokrojone jajka, a na to rozsypać groszek i kukurydzę.
Powierzchnię obsypać startym serem.
Włożyć do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika i piec ok. 15 – 20 min. aż  ser się stopi a spód będzie rumiany i chrupiący.  Ostatnie 5 min. przełączyć piekarnik na grzanie od dołu.
Podawać gorącą zaraz po wyjęciu z pieca. Przed podaniem posypać rzeżuchą.