Makaron jest bardzo wdzięcznym produktem, można go przyrządzić na wiele sposobów, zwłaszcza że mamy Lubellę i jej makarony w różnych rodzajach, kształtach i wielkościach.
Lubella różnorodnością swoich makaronów inspiruje nas do wielu pysznych dań.
W myśl powiedzenia:
„1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!”
– każdy znajdzie coś dla siebie.

Zapraszam na zapiekankę z makaronu i warzyw w formie keksu.
Smaczna i syta. Nakarmimy nią całą rodzinkę :)
Nieco pikantna, ale to, na ile tej “pikanterii” sobie pozwolimy zależy od nas, czy użyjemy mniej czy więcej pikantnych przypraw.
Gotowa zapiekanka, kiedy odczeka w piekarniku “chwilkę” pozwala się łatwo pokroić w grubsze plastry.
Ładnie prezentuje się na talerzu.
Można podać ją jako samodzielne danie lub z dodatkiem sosu pomidorowego czy grzybowego.

 

SKŁADNIKI
40 dkg. makaronu spaghetti Lubella,
po 1 sztuce czerwonej, żółtej i zielonej papryki,
1 pęczek pietruszki,
2 łyżki masła lub margaryny,
10 dkg. posiekanych orzechów włoskich,
4 jajka,
100 g. śmietany do sosów i zapiekanek (mały kubek).
10 dkg. startego żółtego sera,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
czubek łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 łyżka sosu sojowego,
szczypta pieprzu kajeńskiego – wg. uznania
sól do smaku,
tłuszcz do formy,
tarta bułka do oprószenia formy.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w paseczki.
Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Orzechy włoskie posiekać.

W większym rondlu rozgrzać łyżkę margaryny i podsmażyć na niej paprykę przez ok. 5 min.
Dodać makaron. pietruszkę i orzechy i wszystko razem przesmażyć przez chwilę.
Formę/ keksówkę  ( o wymiarach26 x 11,5 x 7,5 cm)  natłuścić, lekko oprószyć tartą bułka i włożyć do niej przyrządzony makaron.

Jajka rozbełtać, wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, sosem sojowym i pieprzem kajeńskim. Można dosolić do smaku. Wymieszać i wlać na makaron.
Pozostałe masło lub margarynę pokroić na wiórki i rozłożyć na wierzchu zapiekanki.
Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i zapiekać ok. 45 min.

Jeśli góra zbyt szybko i mocno będzie się zapiekać, przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu, pozostawić na 10 – 15 min. w gorącym piekarniku – dzięki temu „dojdzie” i będzie łatwiejsze do krojenia. Wyłożyć na półmisek i pokroić w plastry. Udekorować listkami bazylii lub pietruszki.
Podawać np. z sosem pomidorowym lub grzybowym.


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!