Dziś u mnie niecodzienne danie – chińszczyzna. Nasz popularny filet z kurczaka w pikantnej marynacie z sosu sojowego, czosnku, papryczki chili i szczypty imbiru,… w towarzystwie warzyw i chińskich suszonych grzybów. Miałam ochotę na coś smacznego, coś innego i egzotycznego. Danie wyszło naprawdę pyszne! Były też wielkie ambicje aby go zjeść pałeczkami, ale po paru podejściach w ruch poszły jednak widelce :)

  • 4 filety z kurczaka,
  • 2,5 dkg. suszonych chińskich grzybów
  • 7 – 8 łyżek sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka korzeń,
  • 15 dkg. mrożonej fasolki szparagowej,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego ( może być z kostki),
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki oleju,
  • pieprz i sól do smaku

Grzyby zalać szklanką wrzątku i odstawić na ok. 1 godz. Mięso opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Papryczkę oczyścić z nasion i drobno posiekać. Sos sojowy, czosnek, papryczkę chili i imbir utrzeć w misce. Do marynaty włożyć mięso, wymieszać i odstawić na godzinę. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Grzyby osączyć i podzielić na mniejsze kawałki, a wodę w której się moczyły zostawić. Mięso osączyć, a marynatę zachować.

Na dużej patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim mięso i wyłożyć na półmisek. Na tłuszcz po mięsie wrzucić marchewkę, pietruszkę, fasolkę i grzyby. Wszystko razem smażyć przez ok. 10 min. Bulion wymieszać z mąką ziemniaczaną, marynatą po mięsie, połową wody z grzybów i wlać na patelnię. Wymieszać. Dodać mięso i wszystko razem dusić przez kolejne 10 min. często mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące jako samodzielne danie lub z gotowanym ryżem.