Czary Gary

Gotowanie

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Wszyscy lubimy domowe pierogi,… no może prawie wszyscy, choć osobiście nie znam nikogo, kto by nie lubił :).
Pyszne, niedrogie jedzonko. Na początku jest :trochę” lepienia” ale za to potem jak smakuje :)

Najważniejsze, aby zrobić odpowiednio sprężyste ciasto.
Używając gorącej wody, ale nie wrzątku aby nie sparzyć mąki, do tego jajko i olej, i ciasto będzie mocne i elastyczne, a po ugotowaniu mięciutkie,… no a farsz to już dowolny wybór, na słodko lub wytrawnie.
U mnie dziś szpinak z fetą.

CIASTO
50 dkg.i mąki,
1 łyżka oleju,,
1 jajko,
gorąca woda – tyle ile zabierze mąka (ok.1 szklanki),
szczypta soli.

FARSZ
40 dkg.mrożonego szpinaku ( w sezonie oczywiście polecam świeży)
20 dkg, sera feta,
2 cebule,
2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła lub oleju,
świeżo mielony pieprz,
sól, opcjonalnie

DODATKOWO
kolorowy pieprz do dekoracji.
masło do polania.

                                                                                                   

Cebulę obrać, pociąć w drobną kostkę i przeszklić na rozgrzanym maśle.
Dorzucić do niej rozmrożony szpinak i razem przesmażyć mieszając aż do odparowania płynu.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość minutkę przesmażyć. Przestudzić.
Dodać pokruszony ser feta i przeciśnięte przez praskę  ziemniaki.  Doprawić pieprzem. Wymieszać.
W razie potrzeby farsz można delikatnie jeszcze dosolić, ale należy uważać, bo już ser jest dosyć słony

Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody wyrobić elastyczne ciasto (nie powinno przyklejać się do rąk.)
Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową albo ściereczkę i odłożyć na 10 – 15 minut, aby „odpoczęło”.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części (wygodniej bowiem jest rozwałkowywać mniejsze porcje ciasta) i na lekko podsypanej mąką stolnicy każdą część cienko rozwałkować (ok.4 mm.)
Szklanką lub foremką do pierogów wycinać kółka, nakładać na nich po łyżeczce farszu i dokładnie zlepić brzegi.

Pierogi wkładać partiami do wrzącej osolonej wody, delikatnie zamieszać a gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze ok. 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową, aby obciekły z wody. Kłaść od razu na talerze i polać roztopionym gorącym masłem. Można dodatkowo udekorować kolorowym pieprzem.

2 Comments

  1. Czy może być lepszy obiad?:)

Pozostaw odpowiedź lucynako Anuluj pisanie odpowiedzi

Your email address will not be published.

© 2024 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑