Coś nowego, smacznego i pomidorowego. Robiłam je po raz pierwszy… a to wszystko za sprawą Pudliszkowych inspiracji pomidorowych :) Pomyślałam: robiłam już wcześniej szpinakowe, zielone, więc dlaczego nie pomidorowe? Ciekawe jak smakują? Do ciasta dodałam koncentratu pomidorowego i wyszły ładne pomidorowe pierogi. Zastanawiałam się również jaki sos do nich będzie odpowiedni. Sos czosnkowy był dobrym wyborem. Danie było pyszne, jeśli mój mąż zjadł ze smakiem i jeszcze poprosił o dokładkę, to zapewniam, że dobre :) Zapraszam do wypróbowania,…a może ktoś poda do nich inny sos? Chętnie skorzystam i wypróbuję :)
CIASTO POMIDOROWE
- 30 dkg. mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki margaryny,
- 1/2 koncentratu pomidorowego Pudliszki,
- 1/2 łyżeczki soli
FARSZ
- 30 dkg. mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 10 dkg. żółtego sera,
- sol i pieprz do smaku,
SOS CZOSNKOWY
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki majonezu,
- 300 ml. jogurtu naturalnego lub śmietany
- parę gałązek koperku,
- sól i pieprz
Margarynę roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wbić jajko i żółtka. Dodać płynną , lekko ciepłą margarynę, koncentrat pomidorowy i sól. Wyrobić dokładnie ciasto aż powstanie jednolita masa. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przygotować sos i farsz.
Przyrządzenie sosu: Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek opłukać i drobno posiekać. Majonez połączyć z jogurtem lub śmietaną. Dodać czosnek i koperek. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 15 min.
Farsz: Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę i starty żółty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinać krążki, na środek każdego nałożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi (ja użyłam foremki do lepienia pierogów). Wrzucać na wrzącą osoloną wodę z odrobiną oliwy. Gotować ok. 8 min. od wypłynięcia na wierzch. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową. Gorące podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj komentarz