Pielmienie ziemniaczane…czyli placuszki ziemniaczane w kształcie pierogów z farszem z boczku.
Pyszne!
Ogólnie Pielmieni/ pielmienie (rodzaj pierogów z farszem mięsnym) to potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Znana też i u nas, w kuchni polskiej; zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
Prawdziwe pielmieni pochodzą z Syberii, wypełnione są farszem z surowego mięsa i cebuli.
Podawane z odrobiną masła oraz śmietany. Rosjanie często podają je również z octem lub w bulionie.
Zastanawiałam się więc, skąd pochodzą marijskie,… znalazłam, że tereny marijskie znajdują się nad środkową Wołgą.

Składniki:
ok. 2 kg. ziemniaków,
4 łyżki mąki.
25 – 30 dkg. słoniny lub boczku,
2 cebule.
1 jajko.
kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny,
1 łyżka soku z cytryny,
pieprz i sól do smaku,
olej do smażenia.

Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Odcisnąć z nadmiaru wody, zmieszać z mąką, jajkiem i szczyptą soli.
Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną cebulę, wymieszać i razem przesmażyć krótko na patelni. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Z ciasta ziemniaczanego robić okrągłe placuszki, na środek każdego położyć trochę farszu ze słoniny i złożyć na pół w kształcie pieroga. Dokładnie zlepić. Smażyć z obu stron na małym ogniu na rumiano.
Smażyć je i od razu podawać gorące.
Podawać z kwaśną śmietaną lub gęstym` jogurtem naturalnym ( to dla tych liczących kalorie).
Śmietanę czy jogurt doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

SMACZNEGO!