… czyli kurcze pieczone w wersji mielonej :)
Coś nowego i smacznego dla całej rodziny, bo w kuchni mie może być nudno!
Bardzo ciekawe połączenie smaków: drobiowe mięso mielone, sos cebulowy z dodatkiem konfitury rabarbarowej, do tego puree ziemniaczane z parmezanem i dowolna lekka salatka, najlepiej ta ulubiona. Pycha!
Przepis z E-booka na Stovit w ramach kulinarnej akcji konkursowej
“GOTUJ Z RADOŚCIĄ”.
Nie udało się wygrać ale obiad był pyszny, a przepis będzie jeszcze na pewno wiele razy wykorzystany, bo danie smakuje wyśmienicie.
4 porcje
SKŁADNIKI NA KLOPSY
50 dkg. mielonej piersi z kurczaka lub z indyka,
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę,
2 ząbki czosnku,
2 małe ogórki konserwowe pokrojone w drobną kosteczkę,
2 jajka,
1/2 szklanki kaszy manny,
sól i pieprz do smaku,
oliwa do skropienia
szczypta mąki do obtoczenia klopsów.
SKŁADNIKI SOSU
2 cebule,
2 – 3 łyżki masła,
2 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
1 liść laurowy,
2 – 3 ziarenka ang. ziela,
1 ząbek czosnku,
2 – 3 łyżeczki konfitury Stovit z rabarbaru
SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE
50 dkg. ziemniaków
2 łyżki masła,
5 dkg. startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na klopsy (oprócz mąki) przełożyć do miski i dokładnie wymieszać aby się dobrze połączyły. Odstawić 10 – 20 min. żeby smaki się “przegryzły”
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.
Z mięsa uformować kulki, obtoczyć w mące, ułożyć na blasze do pieczenia i skropić oliwą.
Piec ok. 20 min. lub do zarumienienia.
Cebulę i czosnek pokroić w piórka, i zeszklić na maśle.
Wlać bulion lub wodę, dodać liść laurowy i angielskie ziele.
Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min.
W międzyczasie wstawić ziemniaki na puree.
Kiedy cebula będzie już miękka, wyjąć liść i ziarenka ziela i samą cebulę zblendować na gładki sos.
Gotowy sos przelać do naczynia żaroodpornego, zanurzyć w nim upieczone klopsy (ułożyć jeden obok drugiego) i całość wstawić jeszcze do piekarnika na ok. 10 min.
Kiedy klopsy zapiekają się z sosem , odcedzić ziemniaki, dodać masło i dokładnie ugnieść na gładko aby nie było grudek. Wsypać parmezan, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Na talerze nałożyć porcje puree, wyłożyć dla każdego po parę samych klopsów a do gorącego sosu najpierw dodać konfiturę i wymieszać, i dopiero wtedy polać klopsy sosem.
Całość serwować z ulubioną sałatką – wg. uznania.
Smacznego!
Dodaj komentarz