Jestem z siebie dumna,… upsss , jestem z Nas dumna, bo mój mąż też ma w tym spory udział :)
…po raz pierwszy na naszej działce udalo nam się wyhodować patisony.
Więc czas na ich przyrzadzenie. Będą marynowane, faszerowane i do sałatek.
Na początek patisony faszerowane duszoną kapustę z boczkiem, podane w aromatycznym sosie grzybowym,
… sam raz na obiad.
W takiej postaci, czyli faszerowane kapustą to również mój debiut, nie wiedziałam czy się uda, jak będą smakować. Zamierzałam napełnić je kiszoną kapustą, ale mąż nie jest jej smakoszem, a skoro napracował się przy ich uprawie, to aby i on posmakował patisona na talerzu, poszłam na kompromis i użyłam białej, świeżej  kapusty,
Wyszło pysznie, a podanie z sosem grzybowym było dobrym pomysłem.
Zapraszam do wypróbowania.

SAM_0140a

                                                                                                              FARSZ

  • 3 – 4 mniejsze, młode patisony,
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 30 dkg. boczku,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz

                                                                                                  SOS GRZYBOWY

  • 5 dkg. suszonych grzybów,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1,5 łyżki masła (masło podkreśla smak sosu),
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka zimnej wody,
  • 1 kostka bulionu grzybowego ( aby wzmocnić smak)
  • 2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany,
  • sol i pieprz,

Grzyby na sos dokładnie opłukać i namoczyć wcześniej w ok. 1/2 l. wody.
Patisony umyć, ściąć góry. Ja odcięłam z szerszej strony patisonów, bo wg. mnie wyglądają ładnie jak „miseczki”. Środek wyciąć ostrożnie nożem lub wydrążyć łyżeczką, aby nie uszkodzić ścianek.
Góry pozostawić w całości, będą do przykrycia.
Pestki wyrzucić, a pozostały miąższ posiekać.

Kapustę obrać z wierzchnich liści, usunąć głąb i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać łyżkę masła, wsypać kapustę, podlać 1/2 szklanki wody i lekko posolić.
Często mieszając dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu gdy kapusta będzie miękka i delikatnie się zarumieni.
Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z patelni zabrać skwarki i dodać do kapusty, a na tłuszcz z boczku wrzucić cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać miąższ z patisonów i krótko razem przesmażyć
Przełożyć wszystko do garnka z kapustą, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gdy farsz jest gotowy, przygotować patisony.
Zagotować wodę, posolić i włożyć wydrążone patisony do wrzątku na ok.15 min. i gotować aż skórka będzie miękka. Sprawdzić ostrożnie widelcem, w razie potrzeby gotować parę minut dłużej.
Wyjąć na cedzak, osączyć.

Napełnić farszem delikatnie upychając i każdy nakryć odciętą górą.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 3 – 4 łyżkami wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 40 minut.

W tym czasie przygotować sos :
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. W głębokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić cebulę i delikatnie ją zeszklić. Wsypać mąkę i całość lekko zarumienić. Powstałą zasmażkę rozprowadzić  szklanką zimnej wody. Podczas wlewania energicznie mieszać aby nie powstały grudki.
Wlać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, posolić do smaku i całość gotować ok. 20 – 25 min. na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wrzucić kostkę bulionu grzybowego i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć z ognia.
Na koniec dodać śmietanę stopniowo po łyżce: dodać łyżkę śmietany i energicznie rozmieszać, i dopiero gdy się połączy z sosem dodać drugą łyżkę śmietany i znowu energicznymi ruchami rozprowadzić ją z sosem.
Patisony podawać na gorąco z sosem grzybowym.

SAM_0133

SAM_0147

SAM_0134 SAM_0131

SAM_0132