Nadziewane papryki to danie znane i lubiane. Każdy ma swój sposób, a ja przedstawiam swój, z warzywami i tuńczykiem  :) Smakowite i pożywne danie obiadowe. Możemy użyć papryki w różnych kolorach – zieloną, żółtą lub czerwoną.

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 3 – 4 papryki,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 pęczek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka startego żółtego sera, np. goudy,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, może być z kostki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 pojemnik kwaśnej śmietany 150 ml.
  • sól i pieprz.

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Paprykę dokładnie umyć, odkroić płasko część tuż przy ogonku i oczyścić środek. Odkrojone góry pokroić w kostkę, przydadzą się do sosu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórek obrać i też pokroić w drobną kostkę. Zieleninę i cebulkę opłukać, osuszyć i posiekać. Tuńczyka, pomidory, ogórek i zioła wsypać do miski, dodać jajko, starty ser, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masą napełnić papryki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Połączyć rosół z ketchupem, wymieszać. Dodać do tego pokrojoną w kostkę paprykę i wlać do naczynia z paprykami. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wstawić naczynie z paprykami i dusić ok.30 – 40 min.
Papryki wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Do powstałego podczas duszenia sosu po paprykach wlać śmietankę i energicznymi ruchami połączyć z sosem. Zagotować całość. Doprawić do smaku. Paprykę podawać z sosem. Ozdobić zielenią. Podawać gorące.

Smacznego!

z sosem…
lub bez sosu :)


Faszerujemy 2014!  Faszerujemy 2014!