Naleśniki można robić na tysiące sposobów, to tylko kwestia fantazji i smaku na coś …dobrego? Proponuję naleśniki z mięsnym farszem duszonym wraz z pieczarkami w soku pomidorowym, Najpierw tradycyjne smażenie placków, zawijanie farszu z dodatkiem mozzarelli i na koniec zapiekanie w piekarniku. Pycha!
CIASTO:
- 1,5 szklanki maki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- szczypta soli i cukru do smaku,
- margaryna do smażenia
FARSZ:
- 35 dkg, mięsa mielonego,
- 15 dkg. mozzarelli,
- 10 dkg. pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 szklanki soku pomidorowego,
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę, wlać mleko i zmiksować wszystko na jednolite gładkie ciasto. Doprawić do smaku szczyptą cukru ( nabrać w palce) i solą. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić na 30 min. Następnie na rozgrzanej margarynie usmażyć na rumiano naleśniki ( wychodzi 8 szt.) Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na głębszej patelni rozgrzać olej, zrumienić najpierw cebulę i czosnek, następnie dodać pieczarki i mięso. Mieszając smażyć przez ok. 10 min. Potem wlać szklankę soku pomidorowego i dusić pod przykryciem ok.30 min. Gdy sos odparuje i farsz stanie się gęsty doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę porcji śmietany, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
Ser mozzarella zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Każdy naleśnik posypać tartą mozzarellą (zostawić 3 łyżki sera), nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu, polać pozostałym sokiem pomidorowym i śmietaną. Po wierzchu posypać startą mozzarellą. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Wstawić naleśniki i zapiekać ok.15 min.
Dodaj komentarz