… i znowu wyszperałam w czasopiśmie sprzed lat coś fajnego i smacznego. 

Tym razem jest to przepis na zapiekankę z kurek. Chociaż nazwa brzmi ekstrawagancki “Kurki po francusku” , to jest to całkiem, tania, prosta i łatwa do przygotowania potrawa. Potrzebna jest tylko większa ilość kurek,.. a że kurek ci u nas w tym roku dostatek :), więc przyrządziłam i wypróbowałam.  Polecam! Jest naprawdę pyszna. Kawałki kurek zapieczone z szynką, serem, pachnące tymiankiem i lasem.

  • 50 dkg. kurek,
  • 2 czerwone cebule,
  • 5 łyżek margaryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 żółtko,
  • 10 dkg. szynki,
  • 10 dkg. sera żółtego ( edamski, podlaski),
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • pieprz i sół do smaku.
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • 2 łyżki tartej bułki.

Kurki oczyścić, opłukać i pokroić na małe kawałki. Sparzyć wrzątkiem, pozostawić na 20 min. a następnie odcedzić.

Cebulę obrać i drobno posiekać.  W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.

Szynkę pokroić w paski.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.

Rozpuścić pozostałe 3 łyżki margaryny i wsypać mąkę. Mieszać aby powstała jednolita masa (taka luźna, jasna  zasmażka). Następnie podlać zimnym mlekiem i cały czas mieszając (aby nie powstały grudki) doprowadzić do zagotowania.
Dodać tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.

Szynkę i ser dodać do sosu. Całość wymieszać z duszonymi kurkami.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Przełożyć masę grzybową. Na powierzchni ułożyć wiórki z margaryny.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. zapiekać przez ok. 30 min.
Podawać gorące z chrupiącym białym pieczywem lub grzankami.

Grzyby