Egzotyczny przysmak. Soczyste mięso, lekko chrupiące płatki migdałowe i pikantny sos pomidorowy.

 

MIĘSO
2 filety z kurczaka,
7 dkg. płatków migdałowych lub posiekanych migdałów,
2 jajka,
2 łyżki mąki,
1 cytryna,
1 kg. ziemniaków,
2 łyżki tymianku,
3 łyżki oleju,
sól i pieprz

SOS POMIDOROWY
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki pikantnego ketchupu,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
pieprz kajeński,
kilka kropel sosu tabasco – dla tych co preferują ostre sosy :)

Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, polać olejem, oprószyć solą i tymiankiem. Przemieszać. Ułożyć płasko na natłuszczonej blasze. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.na ok. 40 min. W tym czasie przygotować sos: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć koncentrat pomidorowy z ketchupem i oliwą. Dodać czosnek i pieprz kajeński. Doprawić do smaku solą. Kto lubi może dodać sos tabasco. Gotowy sos przelać do sosjerki i odstawić w chłodne miejsce. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć lekko solą i pieprzem. W głębszej misce rozkłócić  jajka, wycisnąć do nich sok z cytryny, dodać mąkę i migdały. Wymieszać.  Na patelni rozgrzać olej. Filety zanurzać w powstałej masie i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złocisty kolor.

Usmażone filety wyłożyć na talerze i polać sosem. Resztę sosu pozostawić w sosjerce na dokładkę :). Podawać z upieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą z sosem winegret lub musztardowym. Do dania można podać białe wytrawne lub półwytrawne wino.

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje