Po wczorajszym tłusty i słodkim czwartku dzisiaj słodko  ale zdrowo :)
Gryczane kotleciki i marchewka z jabłuszkiem, miodem i orzechami.

Surówka z marchwi z dodatkiem jabłka znakomicie uzupełni smak chrupiących placków.
Naturalna słodycz marchwi i jabłka wzbogacona miodem i dla równowagi smaków przełamana sokiem z cytryny i słodką śmietanką jest idealna. Smacznym akcentem surówki są też posiekane orzechy włoskie.
Smacznego!

na 4 porcje

na kotlety

30 dkg. mąki gryczanej,
2 jajka,
1 szklanka wody mineralnej,
1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól do smaku,
5 – 6 łyżek oleju do smażenia

na  surówkę

50 dkg. marchewki
1 większe jabłko,
1 łyżka miodu – u mnie rzepakowy HUZAR
2 łyżeczki soku z cytryny,
3 łyżki słodkiej śmietanki takiej do zup i sosów
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,

Do miski wsypać makę, dodać jajka, wodę, majeranek i szczypiorek.
Dokładnie wymieszać.  Doprawić do smaku solą i odstawić na ok. 30 min.

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Dodać miód, sok z cytryny i odrobinę soli.  Wymieszać.
Do surówki dodać śmietankę i posypać orzechami.

Z ciasta formułować płaskie placki i smażyć na rozgrzanym oleju po 2 – 3 min. z każdej strony.
Usmażone odkładać w ciepłe miejsce do czasu aż usmażymy wszystkie – najlepiej wcześniej nagrzać sobie piekarnik do 50 st. C. i tam włożyć placuszki.
Gotowe podawać z surówką z marchewki.