Aromatyczne małe klopsiki przyprawione na sposób meksykański idealne komponują się z Mieszanką Meksykańska Hortex.
Potrawa smaczna i syta, a jednocześnie bardzo prosta i szybka do przygotowania. Podane z ryżem idealne zarówno na obiad jak również mogą urozmaicić menu rodzinnych czy imprezowych spotkań.
- ok. 40 dkg. mielonego mięsa wołowego,
- 1 op. Mieszanki Meksykańskiej Hortex,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku ,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego instant,
- kilka kropel sosu tabasco,
- sól i pieprz do smaku.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać do mięsa mielonego. Wsypać paprykę, kmin i kolendrę. Wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić klopsiki. Smażyć często mieszając, aby klopsiki obsmażyły się z każdej strony. Kiedy będą już rumiane wsypać Mieszankę Meksykańską Hortex i smażyć razem jeszcze przez ok. 5 min. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem i podlać potrawę. Całość dusić przez10 min. co jakiś czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu tabasco dla zaostrzenia smaku potrawy (wg. uznania). Podawać z ryżem.
Dodaj komentarz