Kalafior podany inaczej…w panierce z dodatkiem parmezanu i w soczystym sosie pomidorowym pachnącym bazylią. Danie smacznie i wykwintne. Łatwe do przygotowania a smakuje pysznie.

  • 1 kalafior     
  • 1 puszka krojonych pomidorów  w soku pomidorowym lub pomidory całe w soku pomidorowym ( można samemu pokroić )
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu Cayenne do smaku
  • 5 dkg. startego żółtego sera…najlepiej parmezan (może być też inny tarty ser,ale też pikantny w smaku)     
  • 1 pęczek świeżej bazyli ( lub pół łyżeczki suszonej)
  • 1 – 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierowania 
  • 4 łyżki masła
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Blanszować w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. Ostudzić i osączyć
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przeszklić na oleju. Dodać przecier i pomidory z puszki wraz z sosem. Gotować sos przez 4-5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem Cayenne. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem. Różyczki kalafiorowe obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce z parmezanem.
Smażyć na gorącym maśle lub margarynie z każdej strony na złotobrązowy kolor. Bazylię drobno posiekać,dodać do sosu i zagotować. Kalafior podawać z gorącym sosem z pomidorów.