Smaczne danie na każdy posiłek: śniadanie, obiad czy ciepłą kolację.
Danie ze zbioru „Przepisów Matki Natury” .
Do szpinaku dodałam więcej szynki niż w oryginale i ząbek czosnku, a na grzanki oprócz oliwy sypnęłam aromatyczne zioła prowansalskie. Całość wyszła wybornie.
Myślę, że nawet Ci którzy nie przepadają za szpinakiem w takim połączeniu: szpinak, jajka, szynka i chrupiące grzanki skuszą się i zjedzą ze smakiem :)

SAM_3478a

  • 1 op. szpinaku liście Hortex
  • 4 – 8 jajek (wg. uznania czy dodajemy po jednym czy po dwa)
  • 6 plasterków szynki
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 8 kromek bagietki,
  • 3 -5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz

Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie z oliwek.
Szynkę pokroić w kostkę , dodać do cebulki i przesmażyć przez chwilę.
Następnie dodać szpinak i dusić, aż odparuje woda. Przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Szpinak przełożyć do czterech miseczek lub dużych filiżanek, na środku zrobić wgłębienie i wbić do każdej miseczki 1 lub 2 jajka.
Kromki bagietki skropić oliwą z oliwek, oprószyć ziołami prowansalskimi i ułożyć na blaszce.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić miseczki ze szpinakiem oraz blaszkę z grzankami.
Zapiekać ok. 15 minut. Podawaj gorące w miseczkach, w których się zapiekały.

SAM_3479a

SAM_3484a