Kolejna odsłona makaronowych gniazdek. Danie inspirowane konkursem Princes.
Były już gniazdka smażone z warzywami, z mięsem, i podane w sosie pomidorowym …tym razem zapraszam na smażone gniazdka makaronowe z tuńczykiem Princes i zielonym groszkiem w aromatycznym sosie serowym.

SAM_8102

                                                                                                     Makaron i nadzienie

  • 1  opakowanie makaronu gniazdka,
  • 2  puszki tuńczyka np. Princes w kawałkach w sosie własnym,
  • 1  szklanka zielonego groszku konserwowego,
  • 15  dkg. startego żółtego sera.
  • 2  jajka
  • bułka tarta – do panierowania,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

                                                                                                     Sos serowy

  • 2  łyżki masła,
  • 1  łyżka mąki,
  • 1  szklanka zimnego mleka,
  • 1  szklanka zimnego bulionu,
  • 1  serek topiony śmietankowy,
  • garść startego żółtego sera,
  • sól i pieprz do smaku.

Do miski przełożyć tuńczyka. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek i połowę porcji startego żółtego sera. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. Odcedzić. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, łopatką lub łyżką cedzakową wyłożyć gniazdka. Posypać startym serem i smażyć pod przykryciem ok. 3 – 5 min. Gorące gniazdka przełożyć na płaski półmisek, delikatnie rozszerzyć widelcem, napełnić przygotowanym farszem i pomagając sobie znowu widelcem delikatnie „zamknąć”. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni. Jajka rozbełtać. Gniazdka makaronowe ostrożnie obtoczyć w jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące gniazdka makaronowe podawać z gorącym serowym.

Przygotowanie sosu. W rondelku stopić masło, zasypać mąką i razem lekko podsmażyć. Cienkim strumieniem wlewać zimne mleko ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Wlać szklankę zimnego bulionu i całość podgrzać. Serek topiony pokroić drobno, dodać do sosu i mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera. Nie przerywając mieszania pod koniec dodać starty żółty ser i nadal podgrzewać aż się rozpuści i połączy z całością. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SAM_8095

SAM_8100