Kolejna odsłona makaronowych gniazdek. Danie inspirowane konkursem Princes.
Były już gniazdka smażone z warzywami, z mięsem, i podane w sosie pomidorowym …tym razem zapraszam na smażone gniazdka makaronowe z tuńczykiem Princes i zielonym groszkiem w aromatycznym sosie serowym.
Makaron i nadzienie
- 1 opakowanie makaronu gniazdka,
- 2 puszki tuńczyka np. Princes w kawałkach w sosie własnym,
- 1 szklanka zielonego groszku konserwowego,
- 15 dkg. startego żółtego sera.
- 2 jajka
- bułka tarta – do panierowania,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sos serowy
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka zimnego mleka,
- 1 szklanka zimnego bulionu,
- 1 serek topiony śmietankowy,
- garść startego żółtego sera,
- sól i pieprz do smaku.
Do miski przełożyć tuńczyka. Dodać odsączony z zalewy zielony groszek i połowę porcji startego żółtego sera. Wymieszać składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku na 2 min. Odcedzić. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, łopatką lub łyżką cedzakową wyłożyć gniazdka. Posypać startym serem i smażyć pod przykryciem ok. 3 – 5 min. Gorące gniazdka przełożyć na płaski półmisek, delikatnie rozszerzyć widelcem, napełnić przygotowanym farszem i pomagając sobie znowu widelcem delikatnie „zamknąć”. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni. Jajka rozbełtać. Gniazdka makaronowe ostrożnie obtoczyć w jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące gniazdka makaronowe podawać z gorącym serowym.
Przygotowanie sosu. W rondelku stopić masło, zasypać mąką i razem lekko podsmażyć. Cienkim strumieniem wlewać zimne mleko ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Wlać szklankę zimnego bulionu i całość podgrzać. Serek topiony pokroić drobno, dodać do sosu i mieszając podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera. Nie przerywając mieszania pod koniec dodać starty żółty ser i nadal podgrzewać aż się rozpuści i połączy z całością. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj komentarz