Smaczne kotlety drobiowe w chrupiącej panierce z grzanek. Bardzo łatwe do przyrządzenia. Zwykłe grzanki zamiast tartej bułki i “wyczarujemy” nowe, ciekawe danie. Kotlety wyglądają pysznie i tak też smakują.
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 2 bułki , najlepiej czerstwe
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- garść tartej bułki
- przyprawa typu jarzynka lub przyprawa do drobiu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Filet podzielić rozcinając cienko na 4 części…w razie potrzeby można delikatnie rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć jarzynką lub przyprawą do drobiu. Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić w cienkie kromeczki a następnie w drobną kostkę. Najlepiej przygotować sobie grzanki parę dni wcześniej, aby były dobrze wysuszone, bo wtedy lekko docisnięte do mięsa nie odpadają.
Przygotować do panierowania : mąkę,grzanki i rozbełtane jajka. Grzanki zmieszać z bułką tartą, bo podczas panierowania tam gdzie nie przyklei się grzanka,to puste miejsce uzupełni tarta bułka.
Filet podzielony na kawałki panierować w mące,rozbełtanym jajku i grzankach. Lekko docisnąć. Na patelni rozgrzać olej.Obsmażyć kotlet z obu stron na rumiano.
Podawać z gniecionymi ziemniaczkami i np.zieloną sałatą,lub wg. uznania
Dodaj komentarz