Smaczne kotlety drobiowe  w chrupiącej panierce z grzanek. Bardzo łatwe do przyrządzenia. Zwykłe grzanki zamiast tartej bułki i “wyczarujemy”  nowe, ciekawe danie. Kotlety wyglądają pysznie i tak też smakują.

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2  bułki , najlepiej czerstwe
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • garść tartej bułki
  • przyprawa typu jarzynka lub przyprawa do drobiu
  • sól  i pieprz
  • olej do smażenia

Filet podzielić rozcinając cienko na 4 części…w razie potrzeby można delikatnie rozbić młotkiem do mięsa. Oprószyć jarzynką lub przyprawą do drobiu. Doprawić solą i pieprzem. Bułkę pokroić w cienkie kromeczki a następnie w drobną kostkę. Najlepiej przygotować sobie grzanki parę dni wcześniej, aby były dobrze wysuszone, bo wtedy lekko docisnięte do mięsa nie odpadają.

kotlety z drobiu  w panierce z grzanek

Przygotować do panierowania : mąkę,grzanki i rozbełtane jajka. Grzanki zmieszać z bułką tartą, bo podczas panierowania tam gdzie nie przyklei się grzanka,to puste miejsce uzupełni tarta bułka.

kotlety z drobiu  w panierce z grzanek

Filet podzielony na kawałki panierować w mące,rozbełtanym jajku i grzankach. Lekko docisnąć. Na patelni rozgrzać olej.Obsmażyć kotlet z obu stron na rumiano.

kotlety z drobiu  w panierce z grzanek

Podawać z gniecionymi ziemniaczkami i np.zieloną sałatą,lub wg. uznania

kotlety z drobiu  w panierce z grzanek