… brzmi obco a danie całkiem proste. SMAK INDII to tutaj znalazłam przepis na dzisiejszą wątróbkę. Zazwyczaj  u mnie w domu przyrządzam ją poporstu z cebulką, albo w lekkiej panierce. Sama lubię też z jabłkiem i majerankiem. Dzisiaj wątróbka na sposób południowoindyjski, smażona w przyprawach: chili, curry, kolendry, kurkumy i Garam Masala. Pyszna, aromatyczna i …uprzedzam – pikantna :)

  • ok. 50 dkg. wątróbki drobiowej,
  • 1 szklanka słodkiego mleka,
  • 1 większa cebula,
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo – imbirowej,
  • 2 łyżeczki kolendry w proszku,
  • 1 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej przyprawy chili,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala,
  • parę liści curry
  • 3 – 4 łyżki oleju,
  • sól do smaku

Wątróbkę oczyścić z białych błonek, opłukać i podzielić na mniejsze kawałki. Namoczyć w słodkim mleku  przez 30 minut, a następnie dokładnie osączyć. Cebulę obrać, pociąć w cienkie piórka i zrumienić na rozgrzanym oleju.
Dodać parę liści curry i pastę czosnkowo – imbirową. Wszystko razem przesmażyć.
Wszystkie sypkie przyprawy – oprócz Garam Masala, zmieszać z niewielką ilością wody, tak aby powstała rzadka masa. Wlać do cebuli i wymieszać. Włożyć wątróbkę i często mieszając smażyć przez ok. 10 min. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody, aby wątróbka była cały czas dusiła się w niewielkiej ilości sosu.
Pod koniec smażenia dodać przyprawę Garam Masala i posolić do smaku. Podawać z ryżem lub białym pieczywem.