Ser smażony w migdałowej panierce. Pyszny, gorący, na zewnątrz chrupiący,  a w środku miękki i delikatny.            Do tego lekka sałatka warzywna z roszponką w roli głównej i mamy eleganckie danie na różne okazje.

składniki na 2 porcje

SAM_8010

  • 2  szt.  sera camembert,
  • 5  dkg.  płatków migdałowych,
  • 1  jajko,,
  • 1  łyżka mąki,
  • olej do smażenia
    Sałatka:
  • 10  dkg.  roszponki,
  • 1  zielony ogórek,
  • 1  pęczek rzodkiewki,
  • 1/ 2  pęczka szczypiorku,
  • 200  ml.  jogurtu naturalnego,
  • 1  łyżka majonezu,
  • 1/2  pęczka koperku,
  • 1  ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.
    Dodatkowo:
  • parę kromek świeżej bagietki.

Ser należy wyjąć z lodówki ok. 30 min. wcześniej aby nabrał temperatury pokojowej.

W tym czasie przygotować sałatkę: roszponkę opłukać w chłodnej wodzie i osuszyć.Rzodkiewki dokładnie umyć i pociąć w cienkie plasterki.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać i posiekać.
Wszystkie składniki wsypać do miski i przemieszać.
Przygotować sos: zmieszać jogurt z majonezem. Koperek opłukać i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do sosu i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę. Całość delikatnie wymieszać.

Sery obtoczyć najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku i na koniec w płatkach migdałowych.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć sery z obu stron po klika minut z każdej, aż płatki będą rumiane. Najlepiej smażyć na małym ogniu i pod przykryciem, aby ser zdążył rozgrzać się w środku, a płatki zbyt szybko i mocno się nie zrumieniły.

Na talerze nałożyć porcje sałatki, a na wierzchu ułożyć usmażony gorący ser.
( prosto z patelni). Dodatkowo można podać kromki świeżej bagietki.

SAM_8027