Wiem,że nie każdy lubi brukselkę … dobrze,że moja rodzinka lubi ,a ja uwielbiam :) To naprawdę zdrowe warzywo… więc może chociaż od czasu do czasu ze względów zdrowotnych warto skusić się na danie z brukselką w roli głównej Najpopularniejsza jest brukselka polana masłem z tartą bułką,ale można ją przyrządzić na wiele sposobów.Polecam w śmietanie z dodatkiem jajka. Jest doskonała jako dodatek do obiadu jak i samodzielne danie obiadowe,
- 1 kg brukselki
- 1 cebula
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 200 ml śmietanki
- 1 szklanka wywaru z warzyw…może być z kostki
- 1,5 łyżki mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- szczypta cukru
Brukselkę obrać z wierzchnich liści,umyć i osuszyć. Cebule obrać i posiekać. Rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać brukselkę,posolić i chwilę przesmażyć. Podlać gorącym wywarem i dusić ok.15 min. Doprawić do smaku solą,pieprzem i szczyptą cukru. Gdy brukselka będzie prawie miękka dodać śmietanę z mąką. Gotową brukselkę przełożyć do miski.Przed podaniem posypać pokrojonymi drobno jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz