Danie jednogarnkowe dla całej rodziny, które zastąpi cały obiad.
Aromatyczne, rozgrzewające i pożywne.

 To dobry sposób aby „przemycić” w naszej diecie brukselkę, którą ja akurat uwielbiam, ale wiem, że są osoby które za nią nie przepadają. Może przyrządzając ją w ten sposób, przekonają się, że brukselka jest smaczna, zdrowa i warto po nią sięgnąć.
Nie ma dużo kalorii, za to zawiera cenne witaminy, mikroelementy i jest dobrym źródłem protein.

SAM_3967

  • 50 dkg.. mięsa wieprzowego gulaszowego,
  • 70 dkg. brukselki,
  • 50 dkg. pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 szklanki bulionu wołowego ( może być z kostki),
  • 3 łyżki oleju lub smalcu,
  • 2 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku
  • parę kropli przyprawy w płynie do zup, sosów, sałatek (do smaku)

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka a czosnek zmiażdżyć.
Tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem.
Zrumienić , a następnie przełożyć do większego garnka.
Na tym tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę.
Pod koniec smażenia dodać do niej czosnek, przesmażyć chwilę razem, a następnie całą zawartość patelni przełożyć do mięsa.
Wlać gotowy bulion, dodać obraną i pociętą w krążki marchewkę i dusić razem ok.30 min.
Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i dodać do mięsa – dusić razem kolejne.15 min.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa 5 min. przed końcem duszenia.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup.
Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać tymiankiem

SAM_3970

SAM_3958