Dziś  mega lenistwo!
… ale do popołudniowej kawki coś by się przydało   :)
Zawijamy więc szybciutko banany w ciasto francuskie pocięte w paski i do pieca na parę minut.
… i mamy BANANOWE RURKI / ROGALE jak zwal tak zwał po prostu pycha!
Chrupiące, cieplutkie, naturalnie słodkie (ta szczypta cukru to tylko do dekoracji )
Mniam!
SKŁADNIKI:
6- 8 krótkich, dojrzałych bananów,
1 op. ciasta francuskiego XXL
1 żółtko,
szczypta cukru do oprószenia  – opcjonalnie
arkusz papieru do pieczenia.
Ciasto francuskie wyjąć godzinę wcześniej z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Pociąć wzdłuż dłuższego boku na paski – tyle ile mamy bananów.

Na obrane banany nawijać spiralnie paski ciasta, tak aby brzegi pasków lekko nachodziły na siebie.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, łączeniem ciasta pod spód
Żółtko rozkłócić z łyżką zimnej wody, posmarować wierzch rurek.

Wstawić do nagrzanego do 200 st.C. piekarnika na 25 – 30 min. aż będą rumiane.
Upieczone rurki przełożyć na kratkę, lekko przestudzić.
Oproszyć cukrem pudrem – opcjonalnie

Smacznego!