Rogale z  półfrancuskiego ciasta serowego,  z nadzieniem domowej konfitury wiśniowej. 

Stary przepis wyszperany w jednym z wydań ( chyba sprzed 20 lat) jednego z kolorowych czasopism. Nie pamiętam już nazwy, bo po czasopiśmie pozostał tylko mały wycinek z przepisem, który wkleiłam do mojego zeszytu z przepisami. Teraz po latach przeglądam i staram się z niego korzystać. Bardzo lubię wyszukiwać, a potem przyrządzać stare, proste i smaczne potrawy. Rogaliki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu gdy są jeszcze ciepłe, wtedy delikatne ciasto i słodka konfitura sprawiają, że rogale wręcz rozpływają się w ustach :)

SKŁADNIKI:
25 dkg. mąki
15 dkg. twarogu
8 dkg. cukru
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
10 dkg. cukru pudru na lukier
100 ml. cieplej wody
konfitura wiśniowa

Do miski wbić jajko, dodać ser, cukier, szczyptę soli i utrzeć mikserem. Ciągle miksując dodawać po łyżce oleju, aż do uzyskania jednolitej masy. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy serowej i wymieszać mikserem na małych obrotach. Następnie zmienić końcówki miksera na mieszadła do ciasta i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po czym na lekko podsypanej mąką stolnicy zagnieść jeszcze raz ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm.

Radełkiem lub ostrym nożem wyciąć 8 kwadratów 15 x15 cm. U dołu każdego kwadratu nałożyć porcję wiśniowej konfitury, złożyć w trójkąt i zlepić dokładnie brzegi widelcem. Rozbełtać żółtko z łyżeczką wody i posmarować wierzch trójkątów. Blachę do pieczenia lekko natłuścić lub wyłożyć papierem. Ułożyć ciastka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec oki. 25 min. cukier puder wymieszać z letnią wodą i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż lukier będzie gęsty. Schłodzone ciastka ozdobić lukrem.

W ramach konkursu Diamant – konfitury z Przyjaciółką zachęcam do przyrządzenia domowej konfitury wiśniowej, którą można użyć jako nadzienia do rogali… bo domowa konfitura smakuje najlepiej :)

KONFITURA WIŚNIOWA
1 kg. wiśni
1 op. Konfitur-Fix Diamant
80 dag. cukru

Wiśnie umyć, usunąć szypułki i pestki. Zasypać cukrem i odstawić na ok.30 min. Następnie ciągle mieszając zagotować na małym ogniu. Wsypać Konfitur Fix i gotować jeszcze ok 5 minut. Przełożyć  do wyparzonych słoiczków , zakręcić i odstawić do góry dnem aż do wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

W wiśniowym sadzie 2014