Owocowy sezon z galaretkami Winiary rozpoczęty :)
Dzień Dziecka tuż, tuż.. proponuję zatem owocowy deser, po który chętnie sięgną zarówno małe, jak i duże dzieci. Każdy zna czekoladowe jajko z niespodzianką, a ja zapraszam na owocowe i orzeźwiające. Jajko z galaretki o smaku truskawkowym a w środku soczysta truskawka.

  • 6 wydmuszek,
  • 1 galaretka truskawkowa Winiary
  • 6 truskawek
  • 1 homogenizowany serek waniliowy

W wydmuszkach zrobić  otwory z szerszej strony jajka i na tyle duży aby dało się wcisnąć do środka truskawkę.
Wydmuszki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wypłukać, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć.


Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Opakowanie galaretki podzielić na pół. Połowę rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć napełnić wydmuszki – najpierw wlać odrobinę galaretki do czubka wydmuszki, potem ostrożnie włożyć truskawkę a następnie uzupełnić do połowy wydmuszki.
Ustawić najlepiej na kieliszkach i włożyć do lodówki do stężenia.

Drugą połowę galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej, gorącej wody. Kiedy przestygnie dodać 2 – 3 łyżeczki serka i dokładnie wymieszać. Tężejącą “różową” galaretką napełnić wydmuszki do końca. Odstawić do lodówki.
Gdy galaretka jest już mocno ścięta, wydmuszkę delikatnie obstukać i obrać ze skorupki. Obierać małymi kawałeczkami, aby nie uszkodzić powierzchni owocowego jajka  Na jajku może pozostać biała błonka, którą łatwo usunąć pod bieżącą, zimną wodą. Nawet lepiej gdy przy obieraniu zdejmiemy najpierw samą skorupkę, a potem przy pomocy wody ściągniemy osłonkę. Jajko będzie gładkie i lśniące, bez żadnych uszkodzeń. Truskawkowe jajko z niespodzianką w środku można podać  z kleksem bitej śmietany obok , lub serka homogenizowanego, który nam pozostał… wtedy nic się nie zmarnuje :)