Czary Gary

Gotowanie

Trufle

… czyli wykwintne małe czekoladowo – migdałowe kuleczki z delikatną nutką whisky.

Są pyszne, mocno czekoladowe i miękkie z lekkim chrupnięciem płatków migdałowych.
Doskonale sprawdza się tutaj czekolada Goplana.
W dodatku ich zrobienie nie sprawia problemu, każdy może je przyrządzić.
Kilka prostych składników a efekt super!

Wyjątkowe trufle,… na wyjątkowe okazje.

SAM_8498

                                                                                                          Masa truflowa

  • 2 tabliczki Czekolady Oryginalnej Mlecznej Goplana,
  • 0,5 tabliczki Czekolady Białej White  Goplana,
  • 12 dkg płatków migdałowych,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • 4 łyżki whisky,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru

                                                                                                              Lukier

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka wody,

Czekoladę mleczną połamać, włożyć do naczynia i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać whisky i śmietanę, i mieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie utrzeć cukier puder z 1 łyżką wody na gładki lukier. Masło roztopić i lekko przestudzić.
Do ciepłej masy czekoladowej wlać lukier, stopione masło i wsypać platki migdałowe.
Wszystko razem połączyć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Duży płaski talerz lub tacę spryskaać wodą i oprószyć cukrem pudrem. Z masy lepić małe kulki, obtoczyć je w cukrze na talerzu aby lekko zwilgotniały, a następnie w wiórkach białej czekolady.
Podawać mocno schłodzone.

SAM_8499

SAM_8521a

SAM_8519

Z czekoladową nutą

 

2 Comments

  1. Wyglądają pysznie :)

  2. Wyglądają niezwykle smakowicie :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2017 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑