Czary Gary

Gotowanie

Tort marchewkowo – migdałowy,… z dodatkiem oleju rzepakowego.

Smaczne i fajne połączenie puszystego ciasta z dodatkiem tartej marchewki przełożonego kremem ze śmietany i białej czekolady
Do tego brzoskwinie i płatki migdałowe.
… od czasu do czasu mamy ochotę na odrobinę słodkości dla poprawy humoru,  zwłaszcza podczas kapryśnej zimy :)

Idealny na Walentynki :)

A dlaczego z dodatkiem oleju rzepakowego? ,…. bo „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy na świecie. Zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości! ” :)

zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html
zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html
zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/olej-tloczony-z-rzepaku_37607.html

SAM_2357a

                                                                                                   CIASTO:

  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,

                                                                                                  KREM:

  • 750 ml. śmietanki kremówki ( ok.3 szklanki)
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 20 dkg. płatków migdałowych,
  • 4 – 5 kropli migdałowego aromatu do ciast
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Jajka ubić z cukrem pudrem.
Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do masy jajecznej dodawać porcjami na przemian mąkę i olej,  cały czas ucierając.
Ze startej marchewki odcisnąć sok i pozostawić 2 łyżki, resztę soku można wypić :).
Do powstałego ciasta dodać marchewkę i wymieszać.
Tortownicę lekko nałuśćić i oprószyć tartą bułką.
Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika. Piec ok. 1 godz.
Po upieczeniu wystudzić i zimne przekroić na 3 placki.

Brzoskwinie osączyć z syropu i drobno pokroić. Pozostawić na sicie, aby dokładnie jeszcze wyciekł syrop.
Śmietanę mocno podgrzać ( nie gotować). Czekoladę połamać na drobne kawałki, wsypać do gorącej śmietany aby się rozpuściła. Całość schłodzić.
Następnie ubić. Odłożyć połowę, drugą zaś połączyć z 1/2 porcji płatków migdałowych, kawałkami brzoskwiń i aromatem.
Kremem przełożyć placki.
Z pozostałego kremu odebrać 2 łyżki i zmieszać je z 2 łyżkami soku z marchewki (będzie do dekoracji). Odłożyć do lodówki.
Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Cały tort obsypać pozostałymi płatkami migdałowymi.
Ozdobić małymi rozetkami – nałożyć do szprycy z końcówką gwiazdki chłodny krem z sokiem marchewkowym i wycisnąć rozetki.
Całość wstawić jeszcze na jakiś czas do lodówki.

SAM_2324a

SAM_2321a

SAM_2352a

logo-pokochaj-olej-rzepakowy

1 Comment

  1. przepysznie wyglada

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

© 2018 Czary Gary

Theme by Anders NorenUp ↑