Soczysta masa serowa z żółtego sera z dodatkiem śmietany i szczypty imbiru, a wszystko to na kruchym, cienkim spodzie.
Ciasto inspirowane kuchnią szwajcarską w ramach kulinarnej akcji “Szwajcarskie inspiracje”. W ramach akcji otrzymałam też nożyk Victorinox, za który serdecznie dziękuję :)
- 25 dkg. mąki,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1 żółtko,
- 2 – 3 łyżki wody,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- szczypta soli
masa serowa
- 20 – 25 dkg. sera żółtego np. ementaler,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka imbiru,
- sól i pieprz do smaku.
Z mąki, margaryny, żółtka, szczypty soli i niewielkiej ilości wody zagnieść ciasto. Rozwałkować go na grubość ok. 0.5 cm. Wysmarować tłuszczem formę ( ja użyłam formy na tartę, ale można też upiec w tortownicy), wylepić ją ciastem razem z bokami. Nakłuć placek w kilku miejscach widelcem i podpiec ok.10 min. w gorącym piekarniku nagrzanym do 180 st.
Ser utrzeć. Jajka ubić jak na omlet, dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać dokładnie z utartym serem i imbirem. Masę nałożyć na podpieczony placek. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 20 min. Podawać na ciepło, wtedy smakuje najlepiej.
Dodaj komentarz