Ciasto idealne na każdą okazję, przyjęcia, uroczystości , lub po prostu do kawki :)
Smakuje o każdej porze roku,…
Każdy ma swój przepis na ulubioną szarlotkę.
Ja zachęcam do wypróbowania tego.
Pochodzi ze zbioru przepisów Margaryny Kasia MojeCiasto.pl.
Sprawdzony przepis. Korzystam z niego już ładnych parę lat. Zawsze się udaje, jest naprawdę pyszna i cudownie pachnie cynamonem. Prosta do wykonania i szybko znika z blachy.
Najlepiej smakuje na gorąco z dodatkiem gałki lodów, no tym razem nie miałam :), ale polecam. Smakuje wyśmienicie: cieplutkie ciasto i zimne lody.
CIASTO
- 3,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek,
- 30 dkg. margaryny,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
MUS JABŁKOWY
- 1,5 kg jabłek najlepiej antonówek lub szarych renet,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1 łyżka cynamonu,
- cukier puder do oprószenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Wlać pól szklanki wody i dusić pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać.
Dodać cukier i często mieszając lekko gotować aż woda odparuje. Przestudzony mus jabłkowy wymieszać z surową kaszą i cynamonem.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i posiekaną margarynę zmiksować mieszadłami miksera aż powstanie ciasto w postaci drobnej kruszonki.
3/4 ciasta przesypać do prostokątnej formy i delikatnie przygnieść dłońmi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową i posypać równomiernie pozostałym ciastem.
Ponownie wstawić do nagrzanego pieca i piec jeszcze przez około 40 minut w 180 st
Kwiecień 26, 2015 at 2:05 pm
Szarlotka została odczarowana! Zawsze uważałam takową za bardzo nieurodziwe ciasto! A tu proszę! Coś pięknego i na bank smacznego :)