Kiedy przeczytałam temat akcji kulinarnej Delecty „Piecz… ot tak… prosto z serca! ” zastanawiałam się długo jakie ciasto upiec?
Jest tyle ciast pieczonych z okazji i bez okazji, które w tym momencie przyszło mi na myśl, że naprawdę trudno wybrać.
Każde jest wyjątkowe w swoim rodzaju, każde ma swą wielką moc, jest pyszne i poprawia humor,..
Postawiłam na szarlotkę, taką babciną :) , którą (prawie) każdy zna i lubi.
Jest nawet taka piosenka. którą pamiętam z dzieciństwa:
„U babci jest słodko,
świat pachnie szarlotką,..”

Szarlotka – ileż w tym cieście miłości, serdeczności, wspomnień z dzieciństwa i rodzinnego ciepła.
Prawie każdy wracając myślami do lat dzieciństwa wspomina szarlotkę, którą piekły nasze babcie, potem mamy…
To jedno z nielicznych ciast, które każdy zna, które gości na polskim stole od pokoleń i ma z nim wiele wspaniałych wspomnień.

SAM_3268a

na CIASTO

  • 30 dkg. maki,
  • 20 dkg. masła lub margaryny,
  • 10 dkg. cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki zimnej wody

                                                                                         na MASĘ JABŁKOWĄ

  • ok. 1 kg. jabłek,
  • 1 łyżka zwykłego cukru,
  • 1 op. przyprawy do szarlotki Delecta.

                                                                                        DODATKOWO

  • odrobina margaryny do natłuszczenia tortownicy,
  • tarta bułka do oprószenia tortownicy,
  • cukier puder do oprószenia szarlotki

Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Zawinąć go w folię i wstawić do lodówki na min.1 godz.

W tym czasie jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wsypać cukier i przyprawę do szarlotki. Wszystko razem uprażyć na małym ogniu w garnku pod przykryciem przez ok. 15 min.
Następnie masę przestudzić.

Tortownicę (24 cm). lekko natłuścić i oprószyć tarą bułką.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
2/3 chłodnego ciasta wyłożyć na tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. aby je lekko podpiec.
Po tym czasie wyjąć podpieczony spód, rozłożyć na nim równo przestudzoną masę jabłkową i na tarce o dużych oczkach zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta w miarę równomiernie po całej powierzchni).
Wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać całość przez ok. 45 – 50 min.
Gotową szarlotkę podawać ciepłą oprószoną cukrem pudrem.

Ja jedną porcję ciasta ” .. ot tak… prosto z serca! ” wycięłam foremką do ciastek w kształcie serduszka i oprószyłam ciasto przystawiając wycięte z kartonika również serduszko :) Można tak oczywiście pociąć całe ciasto,… bo na pozostałe okruchy na pewno nie zabraknie smakoszy, więc nic się nie zmarnuje.

SAM_3266a

SAM_3255a

SAM_3260a

SAM_3282aPiecz... ot tak... prosto z serca!