Pyszny, mocno kremowy i wilgotny ser, z delikatna orzechową beza na wierzchu. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten sernik jak przyrządza go autorka programu „Ewa gotuje” po prostu zakochałam się w nim. Postanowiłam, że i ja go upiekę. Czekałam na wyjątkową okazję, wreszcie jest ,… ANDRZEJKI.  Z  tej okazji moc słodkich życzeń przesyłam WSZYSTKIM ANDRZEJOM :) 

W poszukiwaniu szczegółów przepisu znalazłam go jako sernik Ewy Wachowicz. Byłam lekko zdziwiona dlaczego taka nazwa, bo o ile pamiętam p. Ewa piekła ten sernik wg. przepisu przysłanego przez fankę jej programu. W internecie jest sporo osób, które już wypróbowały ten wypiek. Najbardziej jednak zaintrygował mnie przepis na ten sernik na blogu „Kraina tysiąca smaków”. Jego autorka nie tylko już parę razy piekła sernik, ale nawet nieco go zmodyfikowała, aby wyszedł idealny. Zawierzyłam jej, skorzystałam z jej przepisu i uwag, i nie żałuję. Sernik wyszedł przepyszny. Polecam, zwłaszcza, że za miesiąc święta, więc ciasto jak najbardziej idealne na świąteczny stół.

składniki na spód:

  • 30 dkg. mąki (najlepiej krupczatki)
  • 7 dkg. cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg. masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):
  • 1 kilogram sera białego z wiaderka (lub dwukrotnie zmielonego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego z cukrem (60 gramów)
  • 200 g. śmietanki 30%
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka

składniki na bezę:

  • 5 białek
  •  szczypta soli
  • 12,5 dkg. cukru
  • 12,5  dkg. mielonych orzechów

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone masło i smalec – porządnie posiekać. Następnie dodać jajko i żółtka, i zagnieść krótko ciasto (tylko do uzyskania jednolitej kulki). Ciasto można rozwałkować, jeśli chcemy, żeby spód był równy, lub po prostu wykleić nim spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut, aby się podpiekł.
W tym czasie przygotować masę serową. W dużej misce (pod koniec masa może pryskać) ucierać chwilę jajka i żółtka z cukrem, dodać budyń, a następnie ser. Na koniec wlać śmietankę (wersja szybka). Aby sernik był bardziej puszysty, należy śmietankę najpierw ubić w osobnym naczyniu, a później delikatnie wymieszać łyżką z masą serową. Przelać masę serową na podpieczony i lekko wystudzony spód i wstawić ponownie do piekarnika na ok. 50 minut. Chwilę przed końcem tego czasu przygotować bezę.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, następnie utrwalić cukrem – dodawać go stopniowo, po łyżce cały czas miksując. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać łyżką. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 stopni.

Wysunąć nieco sernik z piekarnika (będzie jeszcze rzadki jak galareta), wyłożyć na wierzch orzechową pianę. Piec jeszcze ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Sernik kroić i podawać po całkowitym wystudzeniu.



Świąteczne słodkości!     zBLOGowani.pl