Każdy zna to pyszne ciasto.Delikatne i kruche ciasto francuskie całe w cukrowym puchu a w środku słodki krem waniliowy lub budyniowy,zazwyczaj w białym kolorze…ale czy musi zawsze być biały? Dlaczego np. nie różowy? U mnie właśnie kremówka z różowym kremem,a na dodatek na cieście oprócz cukru pudru czerwone serduszko…no cóż przez żołądek do serca :)Doskonałe ciasto na urodziny najbliższej osoby czy Walentynki :)
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1/2 l.mleka
- pół kostki masła lub margaryny
- 1 budyń wiśniowy
- 1 galaretka wiśniowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml.śmietanki 36%
WYKONANIE: Ciasto rozmrozić,wyłożyć nim dno prostokątnej formy. Upiec dwa oddzielne płaty ciasta na złoty kolor w temp.200 stopni ok.20 min. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło,więc należy go przekłuwać widelcem aby było dobrze wypieczone, ale płaskie.
Budyń ugotować wg.przepisu na opakowaniu ( proponuję jednak nieco mniej mleka niż pół litra,wtedy masa będzie tęższa). Ostudzić ,utrzeć z margaryna. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i 2 łyżkami galaretki w proszku. Upieczone i przestudzone ciasto przekroić na połowę. Na jedną część ciasta nałożyć masę budyniową i krem ze śmietany,i przykryć drugą częścią ciasta. Na ciasto położyć kuchenną deseczkę,delikatnie docisnąć i wstawić całość do lodówki.Pozostałą część galaretki przygotować w małej ilości wody,aby po stężeniu była sztywna. Wylać do płaskiego naczynia. Po stężeniu wycinać np.foremką do ciasteczek serduszka. Ciasto przed podaniem podzielić na kwadraty,posypać cukrem pudrem i udekorować serduszkiem z galaretki.
Dodaj komentarz