Puszyste ciasto, a wewnątrz pyszny krem kawowy.
CIASTO:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 6 jaj
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżka margaryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
- 200 ml. kawy espresso
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 200 ml. śmietanki 36%
- szczypta wiórków kokosowych
BISZKOPT: Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Powoli wlać rozpuszczoną margarynę i wszystko połączyć. Średnią formę wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę, zwinąć w roladę i ostudzić.
KREM: żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Kawę połączyć z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, podczas ucierania dodawać mieszanką kawy z cukrem waniliowym. Ubić śmietanę, dodać żelatynę i masę kawową – delikatnie i dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt delikatnie rozwinąć, rozsmarować krem kawowy i ponownie zwinąć w roladę. Obsypać wiórkami kokosowymi.Odstawić do lodówki.
Dodaj komentarz