Znacie ciasto Rafaello na Krakersach ?
Na pewno znacie :)
Słodka masa budyniowo – kokosowa, przełożona dwoma warstwami delikatnie słonych krakersów,
… i właśnie aby przełamać tę niebiańską słodycz, przełożyłam dodatkowo orzeźwiającą wiśniową galaretką i zatopionymi w niej wiśniami.
Chociaż już trochę po sezonie wiśniowym, to można użyć wiśni z syropu czy z kompotu , ja właśnie użyłam z kompotu. Wkomponowały :) się idealnie.
Całość mocno schłodzona, pycha! Uwielbiam to ciasto.
Zawsze się udaje, bo bez pieczenia, tylko żeby delektować się jego smakiem dobrze jest przygotować go najlepiej dzień wcześniej wieczorem, aby przez noc się schłodziło.
na dużą blachę (25cm. x 37cm.)
Masa budyniowo – kokosowa
2 budynie śmietankowe
2 kostki margaryny Kasia maślany smak
1 litr mleka
1,5 paczki krakersów najlepiej Lajkonik
1,5 szklanka cukru
30 dkg. wiórek kokosowych
folia spożywcza do formy
Galaretka
2 galaretki wiśniowe,
3 szklanki wrzątku,
1 szklanka wiśni bez pestek – świeżych, z kompotu czy z syropu
W większym naczyniu ugotować budynie wg.przepisu na opakowaniu.
Całość rozlać na dwie równe porcje do mniejszych naczyń, szczelnie przykryć pokrywkami lub folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i odstawić do schłodzenia.
Z podanej ilości kokosu odłożyć 2 łyżki, pozostałe podzielić też na dwie równe części.
Galaretki ugotować wg. przepisu na opakowaniu ale użyć nieco mniej wrzątku – tylko 3 szklanki.
Pierwsza warstwa ciasta.
Utrzeć jedną margarynę z 3/4 szklanki cukru pudru na puch.
Pod koniec dodawać po łyżce budyniu na przemian z wiórkami kokosowymi aż do wyczerpania.
Blachę wyłożyć folią spożywczą..
Ułożyć warstwą krakersów, wylać masę i wyrównać.
Masę przykryć drugą warstwa krakersów
Na krakersach rozłożyć wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki do mocnego stężenia galaretki.
Gdy galaretka jest już odpowiednio ścięta, robimy
drugą warstwę masy budyniowo – kokosową
Podobnie jak za pierwszym razem ucieramy margarynę z 3/4 szklanki cukru na puch, a pod koniec stopniowo na przemian dodawać budyń z drugiego naczynia i drugą porcję kokosu.
Rozłożyć równo na galaretce.
Wierzch posypać pozostałymi wiórkami. – tymi odłożonymi wcześniej.
Podawać mocno schłodzone. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby przez noc ciasto było w lodówce. Smacznego!
Dodaj komentarz