Idealny na świąteczny stół.
Aromatyczny i mięciutki. Wygląda jak piernik.
Cztery blaty ciasta z dodatkiem miodu i przyprawy korzennej, przełożone powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny.
Dodatkowo oblane polewą z miodu i orzechów włoskich.
Po upieczeniu ciasto jest twarde, ale po 2 – 3 dniach mięknie i jest przepyszne, dlatego trzeba go zrobić o te parę dni wcześnie, ale warto.
CIASTO:
50 dkg. mąki pszennej,
15 dkg. cukru pudru,
2 jajka,
1 łyżeczka sody,
15 dkg. płynnego miodu – użyłam spadziowego od Huzar
5 dkg masła,
10 dkg smalcu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
KREM
2 szklanki mleka,
3 czubate łyżki kaszy manny,
15 dkg cukru pudru,
20 dkg masła,
3 żółtka,
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mielonych orzechów włoskch
1 cukier waniliowy,
2 łyżki rumu,
1 słoik powideł śliwkowych,
POLEWA ORZECHOWA
30 dkg. orzechów włoskich,
3 łyżki miodu – np. miód spadziowy Huzar
10 dkg. masła,
10 dkg. cukru pudru.
CIASTO. Na stolnicę przesiać mąkę, zmieszać z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem.
Dodać smalec i masło, i razem posiekać nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki
Wtedy dodać jajka i miód. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto.
Następnie ciasto podzielić na 4 równe części.
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Formę o wymiarach 23x28cm. wyłożyć papierem do pieczenia
Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek wielkości dna formy..
Ciasto jest nieco lepkie za sprawą miodu, więc dobrze jest rozwałkowywać go między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pieczemy kolejno 4 cienkie blaty na rumiano – ok. 10 – 12 min. każdy.
Za każdym razem po wyjęciu blaszki z pieca nie zdejmować ciasta od razu tylko odczekać parę minut.
Gorące ciasto jest miękkie, a po lekkim przestudzeniu twardnieje i jest łatwe do wyjęcia.
KREM. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę i energicznie wymieszać.
Kaszę gotować ok. 6 – 8 min. na małym ogniu często mieszając, aby nie powstały grudki.
W tym czasie do pozostałe mleko – 1/2 szklanki, dodać mąkę i wymieszać.
Masę jajeczną wlać pod koniec gotowania do gotującej się kaszy i mieszając razem jeszcze podgotować ok. 2 – 3 min. aż do zgęstnienia. Po ugotowaniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło utrzeć z pozostałą połową cukru na puszystą masę.
Następnie dalej ucierając dodawać stopniowo po łyżce zimną masę z kaszy.
Na sam koniec dodać orzechy i rum.Wymieszać.
Krem podzielić na 3 części.
SKŁADANIE. Na spód formy położyć pierwszy blat ciasta, posmarować go warstwą powideł śliwkowych, na powidła nałożyć krem i przykryć drugim blatem ciasta. Znowu smarujemy powidłami, nakładamy krem i przykrywamy trzecim blatem.
Znowu powidła, znowu krem i położyć ostatni czwarty blat.
Całość delikatnie docisnąć.
POLEWA ORZECHOWA. W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, dodać posiekane orzechy i smażyć razem na małym ogniu ok. 5-10 min.
Gorącą masę rozsmarować na wierzchu ciasta,
Ciasto mocno schłodzić, odstawić na 2-3 dni do lodówki lub w chłodne miejsce.
grudzień 23, 2019 at 7:33 pm
ale pyszności!